Owocujace-pierwsze-Frigo-2015-iw-431_iw

Dokarmianie sadzonek truskawek – 10 najważniejszych minerałów

Coraz częściej w wyniku jałowienia ziem uprawnych oraz nieświadomości w glebach występuje deficyt mikroelementów. Negatywne skutki mogą być dotkliwe, jak choroby, szkodniki, wymarzanie czy mało jędrne owoce. Odpowiednie nawożenie minerałami może skutecznie zapobiec tym problemom i nie jest bardzo pracochłonne. W tym celu przedstawiamy listę minerałów, sposób ich działania na rośliny i owoce truskawek, rekomendacje stosowania. Warto wykorzystać je wiosną, aby otrzymać lepsze plony.

 

Fosfor – lepszy system korzeniowy i jędrność

Do wykształcenia systemu korzeniowego wczesną wiosną roślinom potrzebny jest fosfor. W okresie wykształcania owoców odpowiada również za ich jędrność. Jego dolistne stosowanie w okresie wzrostu i rozwoju owoców poprawia smak, połysk i barwę truskawek.

 

Potas – lepsza transpiracja, mrozoodporność, jędrność i smak

Większe zapotrzebowanie truskawki wykazują w stosunku do potasu. W okresie aktywności korzeni należy uzupełnić doglebowo potas. Na glebach lekkich z powodu jego wymywania dawka powinna być wyższa. Potas jest pierwiastkiem nie tylko regulującym transpiracje, ale również jednym z najważniejszych pierwiastków odpowiadającym za mrozoodporność, a także za jędrność i smak owoców. Największe zapotrzebowanie na potas jest w okresie wyrastania i dojrzewania owoców. Tak jak w przypadku fosforu, dolistne stosowanie potasu wpływa pozytywnie na smak, połysk i barwę truskawek.

 

Azot – na początku wegetacji

Wiosną truskawki wykazują większe zapotrzebowanie na azot. Dlatego na początku wegetacji stosujemy azot i potas w stosunku 1:1. W miarę rozwoju zwiększamy dawkę potasu w stosunku do azotu (N:K czyli 1,3-1,4).

Truskawki posadzone wiosną nawozi się trzykrotnie dawką azotu. Im lżejsza gleba tym wyższa dawka. Należy jednak pamiętać, że nadmierne nawożenie azotem przyczynia się do tego, że owoce są miękkie, podatne na odgniecenia i nietrwałe w obrocie. Nadmierne stosowanie azotu na plantacji wpływa nie tylko na bujny wzrost wegetacyjny roślin, ale zwiększa ich podatność na stres, w tym na choroby. Dokarmianie dolistne może być uzasadnione w niektórych przypadkach np. w czasie suszy. Rośliny źle nawożone azotem lub gdy zastosowano jego nieodpowiednie formy są atakowane przez choroby grzybowe (m.in. mączniaka prawdziwego) oraz szkodniki (przędziorki, roztocza).

 

Wapń – jakość owoców

Wapń należy wprowadzać do gleby przed przystąpieniem do sadzenia roślin w strefę korzeniową roślin. Jest to odpowiedni czas na pobranie tego składnika i zmagazynowanie go w szyjce korzeniowej. Zabiegu tego nie można zastąpić dokarmianiem dolistnym. Wapń jest podstawowym składnikiem budulcowym ściany komórkowej. Ich osłabienie otwiera drogę do infekcji chorób grzybowych. Wapń odpowiada również za odporność mechaniczną owoców, warunkuje jakość owoców truskawki, likwiduje skutki stresów wewnątrzkomórkowych. Największe zapotrzebowanie na wapń występuje w okresie, gdy truskawki zaczynają wegetację i tworzą masę zieloną (w fazie rozwoju liści), natomiast obniża się w czasie kwitnienia i wykształcania owoców. Zabieg chlorkiem wapnia pomaga w ochronie przed szarą pleśnią. Zamieranie brzegów liści ogranicza możliwość równomiernego rozwoju truskawek i ich 100% plonowania. Objawy niedoboru wapnia w postaci zasychających szypułek oraz niedobarwiania się części owoców, są często wynikiem nieodpowiedniej ilości wody lub zbyt dużej obecności antagonistycznych pierwiastków w glebie. Opanowanie techniki odżywiania roślin wapniem gwarantuje sukces w uprawie truskawek.

 

Magnez

Magnezem nawozić należy gleby lekkie, gdyż są one ubogie w ten minerał.

 

Krzem – wzrost odporności na przemarzanie i choroby

Truskawka jest rośliną wyjątkowo krzemolubną. Dobrze rośnie na glebach mineralnych z dużym udziałem piasku, który jest dla korzeni źródłem dużej ilości ortokrzemianów. Dostarczając roślinom poza korzeniowo krzem można uzyskać wzrost odporności roślin na przemarzanie, który wzmacnia mechanicznie ściany komórkowe likwidując stres wewnątrzkomórkowy wywołany np. upałami, zasoleniem, brakami wody oraz podnosi fizyczną odporność roślin. Regularne opryskiwanie roślin nawozem krzemowym zwiększa ich odporność na wiele groźnych chorób m.in. na szarą pleśń, mączniaka prawdziwego, owoców na oparzenia słoneczne, jak i na ich rozmywanie przez obfite deszcze oraz poprawia ich parametry mechaniczne podczas transportu. Warstwa krzemionki zmniejsza również ryzyko wystąpienia poparzeń słonecznych na liściach. Stwierdzono wzrost odporności roślin żywionych krzemem na szkodniki, głównie przędziorki, szpieciele, mszyce. Poprawa wytrzymałości mechanicznej tkanek nasyconych związkami krzemu utrudnia rozwój i żerowanie szkodników. W sytuacjach wysokiego zagrożenia chorobami, opryski nawozem krzemowym bardzo dobrze uzupełniają ochronę chemiczną. Ściółkowanie słomą zbożową przyczynia się do wzmocnienia rośliny, ponieważ uwolniony z niej krzem zostaje pobrany przez rośliny. Jest to naturalny sposób odżywiania truskawek krzemem. Pamiętać jednak należy, że słomę wykładamy dopiero pod koniec kwitnienia truskawek. Krzem możemy wprowadzać również dolistnie lub poprzez fertygację. Najlepszą formę krzemu zastosujemy korzystając z preparatów zawierających kwas ortokrzemowy. Opryskiwanie plantacji roztworem nawozu krzemowego można wykonywać kilkukrotnie bez obaw przenawożenia, co jednocześnie ma wpływ na zwiększenie plonów.

 

Wapń i krzem – trwalsze owoce

Do zwiększenia trwałości owoców wskazane jest w okresie wzrostu i dojrzewania kilkakrotne opryskanie nawozami dolistnymi, zawierającymi wapń i krzem. Zaleca się podawanie nawozów wapniowych, bądź krzemowych co 5-7 dni, w czasie dojrzewania owoców

 

Siarka – wzrost odporności na choroby grzybowe, szkodniki

Bardzo ważnym w nawożeniu, a często pomijanym pierwiastkiem jest siarka. Możemy ją stosować wczesną wiosną. Niedobór siarki w roślinach spowalnia przemiany azotu do białka i sprzyja kumulacji w komórkach niskocząsteczkowych połączeń azotowych. Rośliny źle odżywione siarką są atakowane przez choroby grzybowe (m.in. mączniaka prawdziwego) oraz szkodniki (przędziorki, roztocza).

 

Wapń, krzem i siarka – wzrost odporności roślin na stres

Prawidłowe nawożenie wapniem oraz włączenie do programów nawożenia zabiegów dolistnych produktami zawierającymi krzem i siarkę znacznie podnosi odporność roślin na czynniki stresujące.

 

Magnez, miedź, cynk, mangan, bor – lepsza odporność na choroby i mrozy

Duże znaczenie w utrzymaniu odporności na choroby (zwłaszcza w uprawach ekologicznych, gdzie stosujemy bardzo ograniczone ilości chemicznych środków grzybobójczych) oraz mrozoodporności roślin ma dostarczenie roślinom mikroelementów. W tym celu wiosną może być wykorzystany magnez, miedź, cynk, mangan i bor.

 

Aminokwasy – jakość i trwałość

Jeśli chcemy zebrać owoce odpowiedniej jakości i trwałości przez cały okres wegetacji, powinniśmy regularnie stosować nawozy zawierające aminokwasy (m.in. nawozy wapniowe wraz z aminokwasami). Rośliny zasilone aminokwasami nie zużywają energii na ich syntezę. Nawozy aminokwasowe dodane do nawozów i środków ochrony roślin podnoszą efektywność nawożenia i skuteczność ochrony. W czasie kwitnienia i zawiązywania owoców warto stymulować procesy związane z zapyleniem i zapłodnieniem kwiatów, np. przez dokarmianie nawozami zawierającymi wyciągi z alg morskich oraz dostarczenie mikroelementów, co będzie pozytywnie wpływało na jakość truskawek, w tym na wielkość i smak. Biostymulatory służą do pobudzania roślin truskawek, a co za tym idzie wzmożonej regeneracji i wzrostu, także w okresie wczesnowiosennym. Produkty te poza aminokwasami zawierają bogatą gamę mikroelementów, dzięki czemu mogą przygotować roślinę i, co więcej wspomagać warunki regeneracyjne po ich wystąpieniu. Odpowiednia kombinacja aminokwasów i mikroelementów sprawia, że preparat wykazuje szybkie działanie w roślinie. Poprawiają one także tempo fotosyntezy, nawet przy bardzo wysokich temperaturach (powyżej 32 stopni C), gdy normalnie ten proces ustaje.

 

 

Dokarmianie pozakorzeniowe

Dokarmianie pozakorzeniowe to sposób na poprawienie odżywienia roślin w sytuacjach, kiedy wysianie zalecanej dawki nawozów nie zapewnia optymalnego odżywienia roślin (np. nieodpowiednie pH, uszkodzenie korzeni, susza, nadmiar opadów powodujących wypłukanie składników poza zasięg korzenia). Stosowanie niektórych nawozów dolistnych na plantacji, może ograniczać rozwój patogenicznych grzybów, a nawet szkodników. Poprzez dostarczenie truskawkom niektórych pierwiastków można stymulować ich naturalną odporność. Czasami korzystne jest połączenie nawozu ze środkami ochrony roślin.

 

Należy pamiętać że w pierwszym okresie po posadzeniu, przez 3-4 tygodnie, truskawki powinny być wyłącznie nawadniane. Częstym błędem jest nadmierne nawożenie bezpośrednio po posadzeniu. sypanie nawozu w rzędy może doprowadzić do suszy fizjologicznej. Najlepszy czas do rozpoczęcia nawożenia w fazie, w której krzewy mają 3-4 liście.

 

Zabiegi nawozami dolistnymi jedynie wspomagają (uzupełniają), ale nie mogą zastąpić ochrony roślin odpowiednimi środkami. Nawożenie poza korzeniowe jest tylko uzupełnieniem. Podstawowe jest nawożenie doglebowe.

 

Więcej informacji o metodach sadzenia i sposobach prowadzenia plantacji m.in. Tutaj.

Więcej informacji o uprawie truskawek w Poradniku.

 

Zachęcamy do dzielenia się swoimi doświadczeniami i spostrzeżeniami jak sadzić truskawki w komentarzach.